Jäynät

Teekkarit ovat kautta aikain osanneet pitää hauskaa monella eri tavalla. Yksi näistä lukuisista tavoista on jäynät. Jäynät ovat nokkelia pieniä “juksauksia”, joilla halutaan herättää hilpeyttä suurenkin yleisön keskuudessa. Jäynien luonteen takia niiden tekijöiden oikea identiteettiä ei useinkaan voida heti paljastaa, mutta jäynän ei missään nimessä ole tarkoitus pahoittaa kenenkään mieltä tai tehdä vahinkoa kenellekään. Jäynät ovat teekkarikulttuurin ilopillereitä.

Jäyniä on monenlaisia. On pieniä, mutta riemastuttavia jäyniä, joita voi tehdä pienellä budjetilla ja lyhyellä vaivalla, mutta sitten on myös massiivisia jäyniä, jotka vaativat tarkan suunnittelun ja pitkän toteutuksen. Tästä esimerkkinä voitte katsoa Suomen legendaarisimman Paavo Nurmi Jäynän.

Oulussaa järjestetään vuosittain kaksi jäynäkisaa. Paikalliset jäynäkisat, joissa etsitään koko kaupungin parhaat jäynääjät, jotka lähtevät sitten edustamaan Oulua TEK:n järjestämiin valtakunnallisiin jäynäkisoihin. Kisoihin sallistuu kaikki Teekkarikillat, ja ne alkavat aina esitehtävillä. Keväästä järjestetään myös Fuksijäynäkisat, jossa fuksit perehdytetään jäynäämisen saloihin.

Säännöt

  1. Jäynäkisojen tarkoitus on valita paras mahdollinen joukkue edustamaan oululaista teekkarijäynäilyä valtakunnallisiin kilpailuihin, joiden ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.
  2. Jäynäkisan tarkoituksena on edistää teekkarikulttuuria ja kohottaa teekkarihenkeä.
  3. Jäynäkisaan kutsutaan yksi joukkue jokaisesta Oulun teekkarikillasta.
  4. Joukkueen koko on neljä (4) jäynääjää, joiksi ei lueta autonkuljettajaa, ja joista vähintään yksi on phuksi, nainen, mies/poika ja vanhempi tieteenharjoittaja (3-n:s vsk).
  5. Jokainen kilta valitkoon edustusjoukkueensa sääntöjensä määräämällä tavalla tietoisena siitä, että joukkue edustaa sekä itseään että omaa kiltaansa.
  6. Kilpailu alkaa ja päättyy kutsussa mainitulla tavalla. Kilpailualueena on Oulun kaupungin maa-, vesi- ja ilma-alueet.
  7. Kilpailuaikana joukkueiden tarkoituksena on suorittaa hauskoja, ajankohtaisia, huomiota herättäviä, teekkariperinteitä vaalivia sekä teekkarikulttuuria myönteisessä mielessä esille tuovia tempauksia tahi toilauksia.
  8. Näiden sääntöjen kohdassa 7 mainittujen suoritusten ajallinen kesto ja lukumäärä on näiden sääntöjen puitteissa vapaasti valittavissa. Kilpailuun osallistuvien tulee noudattaa Suomen lakia, hyviä tapoja, Oulun kaupungin järjestyssääntöä, vaimon/miehen neuvoja sekä kaikkea muuta mikä mieleen sattuu muistumaan.

Muutamia talteen jääneitä onnistuneita oululaisia jäynöjä

[Linkki] [Linkki] [Linkki]

Valtakunnalliset jäynäkisat

Valtakunnalliset Jäynäkisat ovat huomattava tapahtuma, jossa Suomen Teekkarit eri paikkakunnilta kilpailevat toisiaan vastaan jäynäämisen jalossa taidossa. Kisat järjestetään aina jollakin ennalta määrätyllä paikkakunnalla, joka ilmoitetaan kryptisen ajo-ohjeen muodossa. Jäynäaika kestää vuorokauden, eli 24 tuntia. Jäynäkisojen tuomaristoon kuuluu yksi henkilö jokaiselta Teekkaripaikkakunnalta, Oulua tuomaristossa edustaa perinteisesti Kulttuurisika. Jäynäkisojen voittajajoukkuelle on luvassa runsaasti mainetta ja kunniaa. Kisojen järjestäjänä toimii TEKin Teekkarivaliokunta.