Wappu

Jokaisen Teekkarin ja fuksin lukuvuosi huipentuu ja päättyy tähän mahtavaan tapahtumaan, jonka odotus alkaa heti edellisestä selviämisen jälkeen. Pääosa oululaisen Teekkariwapun tapahtumista on Oulun Teekkariyhdistyksen järjestämiä, mutta sekaan mahtuu myös kiltojen ja muiden yhteisöjen järjestämiä erilaisia tapahtumia. Osa tapahtumista on hyvinkin perinteisiä ja ne toistuvat vuodesta toiseen wanhan, hyväksi havaitun kaavan mukaan. Joka vuosi kuitenkin keksitään myös paljon uutta ja muokataan vanhoja tapahtumia entistä paremmiksi kulloistenkin toimijoiden kokemusten mukaan.

 

Perinteisiä Wapputapahtumia

Ööpisgaala

Arkkitehtikillan julkaisema Oulun teekkareiden virallinen Wappulehti Ööpinen julkaistaan Wapun laukaisevassa Ööpisgaalassa. Ööpistä on julkaistu vuodesta 1963 alkaen eli se on Suomen toiseksi vanhin vappulehti. Ööpisen toimituksellinen linja on ollut kautta aikojen sama: alittaa edellisten vuosien taso sekä huumorin että maun puolesta.

Kirkkovenesoudut ja jälkisoudut

Prosessikillan järjestämät soutukilpailut Tuiran uimarannalla räjäyttävät oululaisen Teekkariwapun käyntiin. Tässä tapahtumassa yliopiston ainejärjestöt ja yhteisöt mittelevät paremmuudestaan soutamalla kirkkovenein Oulujoessa parin kilometrin mittaisen matkan jäätilanteen salliessa. Jälkisoudut järjestetään jossakin oululaisessa anniskeluravintolassa, jossa kilpailujen tulosten spekulointi jatkuu bändin tahdittamana aina valomerkkiin asti.

 

Teemasitsit

Useana vuotena on järjestetty teekkariyhdistyksen jäsenille huokean hintaiset teemasitsit. Viime vuosien teemoja on ollut mm. sukellusvene- sekä lomalentoteemat. Sitseille on pukeuduttu teeman mukaan ja myös ohjelma on poikennut tavallisesta sitseistä enemmän teeman suuntaiseksi. Teemasitsien illaliskortit on aina myyty todella nopeasti loppuun, joten tulevaisuudessa kannattaa olla kärppänä paikalla, kun sitsataan Wappuna!

 

BBQ-bileet ja paikallisten jäynäkisojen tulosten julkistus

Teekkaritalolla on usein myös järjestetty nimeltään vaihtelevia leppoisempia grillailubileitä, jotka ovat huipentuneet opiskelijabändin soittoon ja paikallisten jäynäkisojen voittajan julkistukseen. Grillibileissä on luonnollisesti myös ollut grillailumahdollisuus jopa useammalla grillillä. Ja sää on suosinut wappukansaa.

 

Reivit

Eeppisimmät bileet, jotka Teekkaritalo on koskaan kokenut. Bileet ovat siis olleet avoimet koko jäsenistölle. Niissä on ollut tarkoitus tuoda rave-kulttuuria teekkariyhdistyksen jäsenien tietoisuuteen, missä onkin onnistuttu liiankin hyvin, sillä väkeä on tullut paikalle liiankin runsain joukoin. Siispä reivit ovatkin historiaa ainakin vapaan sisäänpääsyn sallivassa muodossaan. Kannattaa kuitenkin pitää vastaanottimet herkkinä, mikäli rajoitetumman mittakaavan reivit joskus järjestetään. On nimittäin varmaa, että ne liput eivät kauaa myynnissä mätäne 😉

 

Päiväkännit

Vuonna 2010 alkunsa saanut yhdessä Oulun Luonnontieteilijöiden kanssa järjestetty PäiväKännit on toinen valtavan suosion saanut ilmaistapahtuma. Ideana on siis ollut, että mennään baariin jo puolen päivän jälkeen ja lähteä sieltä ennen illan hämärtymistä. Baarissa on ollut todella edullisia juomatarjouksia, joista useammat sadat opiskelijat ovat päässeet nauttimaan. Wappuna 2011 PäKä:ssä esiintyi myös bändi, joka sai yleisöltä hyvää palautetta. Tapahtuman suosiota on lisännyt ilmainen WesiBussi-kyyti tapahtumaan.

 

Waatonaaton toritapahtuma ja iltabileet

Nimensä mukaan tapahtuma järjestetään perinteisesti 29.4 alkaen puolen päivän tietämiltä. Yleensä paikkana on toiminut Kauppatori, jossa päivä on aloitettu kiltojen tempauksilla. Tempausten kestäessä mittelevät myös fuksit paremmuudestaan fuksikisojen merkeissä. Kilapilut ovat olennainen osa Waaton uittojärjestystä päätettäessä.

 

Parhaan tempauksen selvittyä ja fuksikisojen voittajan ratkettua on ollut mahdollista hieman vetää henkeä ennen illan baarikarkeloita. Nämä teekkariyhdistyksen järjestämät Waatonaaton bileet sisältävät mm. PJ-kisat, joissa kisojen puheenjohtajisto kisailee erilaisissa toinen toistaan hämmentävemmissä lajeissa. Ohjelmassa on myös mahdollisesti musisointia bändin tahi orkesterin toimesta.

 

Waatto

Wappuaatto alkaa hetken ennen klo 12:a Rauhalan edustalta, jossa Oulun Teekkariyhdistyksen puheenjohtaja julistaa oululaisen Teekkariwapun virallisesti alkaneeksi, jolloin Teekkareiden teekkarilakin käyttöoikeus alkaa. Lakkilupa kestää aina syyskuun viimeiseen päivään ja Lakinlaskijaisiin asti.

 

Julistuksen jälkeen Wappukulkue lähtee liikkeelle. Kulkueessa kulkevat kuorma-auton lavalta soittavien Teekkaritorwien tahtiin mm. teekkarikiltojen puheenjohtajat Koneinsinöörikillan Ykän lavalla sekä sekalainen joukko muita ajoneuvoja. Tärkeänä osana myös joukkoon kuuluvat jalan liikkuvat opiskelijat. Kulkue pysähtyy seuraamaan Humanistisen killan suorittamaa Franzenin patsaan lakitusta. Kun humanistit on saatu kulkueeseen mukaan, jatketaan matkaa siten, että pysähdytään kunnioittamaan entisen Rattori-Lupin sijaintipaikkoja.

 

Kulkue palaa lähtöpisteeseensä Rauhalaan, jonka jälkeen aloitetaankin fuksien uittaminen. Tätä saapuu seuraamaan tuhansia ihmisiä ja mahdollisesti myös tiedotusvälineitä.

 

Uittojen jälkeen fukseilla on aikaa tuunata itsensä kuntoon iltaa ja Wapun huipentumista varten. Illalla polkaistaankin tomut jalasta baarissa, jossa viime vuosina on ollut esiintymässä mm. Choralen ja Movetronin kaltaisia kunnon bilebändejä 🙂

 

Poikkeuksellisesti suurin osa teekkareista poistuu baarista jo kolmen maissa, sillä kello 3:33:33 sattumalta kaikki ovat päätyneet rautatieasemalle asematunneliin örisemään noin puoleksi tunniksi.

 

Asemalta ihmiset valuvat jälleen kerran Rauhalan liepeille seuraamaan uusien Teekkareiden syntymistä ja lakkien painamista päähän. Juhlallisessa tapahtumassa OTY:n puheenjohtaja pitää puheen ja ohjaa yhtäaikaisen lakkien päähän painamisen.

 

Lakituksen jälkeen nautitaan Rauhalan lähistöllä silliaamiainen, jossa on mahdollisuus hieman levätä rankan yön jälkeen. Pian kuitenkin on jo aamu ja aika siirtyä leppoisasti köllöttelemään Linnasaareen shamppanjamatinealle.

 

Lopulta Wappu päätetään haikeisiin tunnelmiin Teekkaritalolle, jossa fuksilakit polttohaudataan. Talolla saattaa myös vilahtaa Wapun järjestelyistä väsyneitä henkilöitä juhlamielellä…